Religion

Vad är religion egentligen?
Tja kort sätt skulle man väl kunna säga att det är en känsla av struktur och trygghet som man kan luta sig tillbaka på i denna osäkra och ostrukturerade världen.

Vilka är/blir religiösa?
Redan från mänsklighetens begynnelse har det legat i våran natur att ifågasätta och vara nyfikna.
Redan långt bak i t.ex. antiken började man ifågasätta varför världen ser ut som den gör och vartifrån den kommer. Då hade de såklart inte lika avancerad teknologi till att ta reda på sådant som vi har idag, men det hindrade dem inte från att gissa. Det är där religionen kommer in i bilden.
Precis som med allting annat vill man ha en förklaring.
Då var det självklart att denna "Gud" som vi känner fenomenet idag hade skapat världen och återupphåller den, eftersom att de inte kunde hitta en bättre och mer vetenskaplig förklaring.

Varför tillkommer det inte fler religioner idag?
För det första så gör det säkert det. Fast idag är vi lite för välinformerade om hur saker och ting fungerar för att tro på att det är en högre makt som får allting att gå runt.
När t.ex. kristendomen började blir stor ungefär runt när den magiska bebisen i Jerusalem föddes var det inte så många som hade en bättre förklaring än att det var denna "Gud" som skapade världen och allting i den.
Hade en smått förvirrad snubbe ställt sig och pratat om att han är guds son eller att gud har talat till honom idag hade vi antagligen låst in honom tillsammans med andra hallucinerande drogmissbrukare.
Och om nu en ny religion lyckas etablera sig så får den antagligen rykte om att vara en sekt och att medlemmarna inte riktigt har alla indianer i kanoten, så att säga. Men det är helt accepterat att tro att en skäggig, allsmäktig gubbe bland molnen bestämmer våra öden.

De stora religionerna idag är accepterade enbart för att de har funnits i flera hundra, kanske till och med tusen år. Men då kan man även fråga sig ifall Jehovas Vittnen kommer vara accepterade om 2000 år. Det var nog inte alla som höll med när Jesus gick och knackade på deras dörr och ville berätta för dem om Guds ord. Om det nu var så han marknadsförde sig vet jag inte men man kan ändå dra ganska tydliga paraleller.

Jag kritiserar absolut inte de som är religiösa
. Alla behöver någonting att tro på och luta sig tillbaka på när man inser att livet inte är en dans på rosor och det slår tillbaka som en slägga i ansiktet. Det är mycket lättare att tänka "Gud ville att det skulle bli såhär för mitt eget bästas skull." än att tänka "Eftersom att det aldrig blir bättre är det är nog inte meningen att jag ska vara lycklig."
Alla behöver någonting högre än oss själva att lägga sitt öde i händerna på ibland. Även om detta någonting är extremt emotsägelsefullt.

Är ni fortfarande skeptiska till det jag säger så har ni här en liten dokumentär av en man jag har väldigt stor respekt för. Stephen Hawking. Där han förklarar vetenskapligt varför en gud skulle vara helt överflödig.




Kommentarer
Mattias

Glöm inte att läsa Richard Dawkins och Christopher Hitchens.

Man kan ju också, om man är lat, kolla in en del av deras påhitt på youtube.

2012-02-11 @ 15:09:09


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

FiskFilosofen

En blogg om allt mellan fisk

RSS 2.0