Liv?

Alla har nog undrat någon gång:
Finns det liv någon annan stans i universum?

Det uppenbara svaret brukar lyda ungefär: Inte en jävla aning...

Men eftersom att universum är så sjukt stort, i princip oändligt så borde det väl råka finnas någon planet någon stans med tillräckligt "inbjudande" klimat för att liv ska kunna frodas så som på jorden?
Ingen vet, eftersom att vi inte kan se hela universum med den teknologin vi har idag. Och eftersom att universum nu tydligen konstant expanderar så kommer vi nog aldrig kunna se hela universum heller.

Det blir ungefär samma sak som att man aldrig kan vara tillräckligt smart för att förstå hur sin egen hjärna fungerar.
För att du ska kunna förstå hur din hjärna fungerar så måste du bli ännu smartare. Samtidigt som du blir smartare blir din hjärna mer komplicerad. Alltså behöver du vara ännu smartare, och alltså blir din hjärna ännu mer komplicerad.
Det behövs tid för att utveckla nya instrument för att se längre ut i rymden. Samtidigt blir universum större för varje sekund av tiden som används. Alltså kommer universum vara ännu större vid den tiden du är klar. Alltså komemr du behöva mer tid till att skapa bättre instrument, alltså kommer universum växa ytterligare. And it goes on...

Tillbaka till ämnet!
Liv på jorden behöver framför allt två saker för att kunna leva. Syre att andas och vatten att dricka. Även föda att äta, fast finns det liv så finns det även föda i form av annat liv. Även om man är vegeterian. Jag har hört hur tomater skriker när man skär i dem...
Men det är ingenting som säger att det är obligatoriskt för andra livsformer att andas syre och dricka vatten. Växter behöver till exempel koldioxig och producerar istället syre.
Vi har bara utvecklats till att kunna ta nytta av dessa resurser till vår fördel eftersom att de finns tillgängliga för oss. Hade den stora flytande resursen på jorden istället varit till exempel olja hade vi nog utecklats till att kunna dricka det som vi dricker vatten nu. Och om det nu råkar finnas vatten i olja så hade vi kanske kunnat anpassa oss till att klara oss på den lilla mängden vatten som finns i oljan. Det finns ingenting som tyder på att alla former av liv behöver livnära sig på just det vi livnär oss på.

Så finns det en planet som består till 75% av flytande butan så behöver det inte vara en omöjlighet att det utvecklas liv på den planeten som använder butan så som vi använder vatten. Eller metan eller kväve eller annat valfritt ämne eller sammansättning.
Samma sak gällande temperatur. En persom från Indien tycker antagligen att en svensk sommar är kall när medeltemperaturen ligger på +25 grader i skuggan. En svensk sätter sig ute med en pilsner i handen, helst med så lite kläder som möjligt på sig eftersom att det är varmt. Hade någon ifån sibirien av någon anledning haft vägarna förbi hade denna antagligen desperat försökt få igång luftkonditioneringen så att man kan andas utan att bränna sönder luftrören.
Man anpassar sig helt enkelt.

Så finns det en planet med en omloppsbana närmare eller längre ifrån solen än vad jorden har, eller på annat sätt har en annan temperatur så tror jag att det kan finnas liv ändå. Som sagt så anpassar man sig. Det naturliga urvalet, evolutionen och sådant.

Och med tanke på hur lång tid det har tagit för jorden att skapas, överhuvudtaget få liv, och sedan dessutom få intelligent liv så kan det kanske komma liv på planeter vi redan nu känner till mycket väl. Om några miljoner eller miljarder år eller så.
Big bang hände för ca 12 miljarder år sedan säger en del (det finns många olika teorier om detta, jag säger absolut inte att detta är de rätta siffrorna eftersom att ingen riktigt vet). Jorden skapades för ca 4.6 miljarder år sedan. Det första livet på jorden kom inte förrän ungefär 3.5 miljarder år sedan.
Det tog 7.4 miljarder år för jorden att skapas räknat från big bang. Och sedan tog det ytterligare nästan 1 miljard år för liv att börja växa.
Människan, eller våran ras Homo Sapiens har funnits i låt oss säga 100,000 år för att kanske underdriva lite. Det riktiga numret sägs vara 150,000 år men jag gör det enkelt för mig.
Alltså tog det ungefär 7400 gånger längre tid för jorden att bara skapas än vad den moderna människan har existerat.

Alltså kanske det kommer finas liv på planeter som inte ens existerar än. Och jag tvivlar på att vi kommer få uppleva det isåfall. Fast man kan även se på det åt andra hållet. På de 7.4 miljarder åren det tog för jorden att skapas så måste det ju hunnit råka bli åtminstone en annan planet av något slag som kanske ochså fick liv tidigare än jorden. Livet på den planeten kanske till och med har hunnit dö ut för längesedan.

Tills vi har tekniken att ta reda på det kan vi bara gissa.


Kommentarer
Andreas

Jag tror helt klart att det finns liv på andra planeter. Universum är oändligt, och om det inte finns så utvecklas i alla fall universum hela tiden och det tillkommer nya planeter.

Bra tänkt och skrivet!

2012-03-05 @ 20:41:10


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

FiskFilosofen

En blogg om allt mellan fisk

RSS 2.0